Körhelg på Skäggesta Vandrarhem

Varje termin anordnas endera en ”kördag” eller en ”körhelg”. Denna termin hade vi körhelg på Skäggesta Vandrarhem. Skäggesta Vandrarhem

Så här kan det gå till på en körhelg

Lördag
Hitta ett rum, hitta en rumskompis. Dags att plocka fram noter, några har dem via papper – andra via surfplatta. Dessutom är det körhelgsmode att bära raggsockor eller inneskor.
Uppsjungning i nästan en timme, allt för att rösten ska hålla i två intensiva dagar. Sedan var det fullt ös genom helgen – vi sjöng hela tiden. Vi övade stämmor, vi tragglade samma takter omåom igen. Ibland så mycket att det var svårt att hitta motivationen att fortsätta men så…! Plötsligt fanns rätt känsla, ton, rytm eller klang för att kunna gå vidare. Allt lät bra och körledarna bekräftar med ”bra, vi går vidare” och tragglandet fortsatte.
Vi hade bara korta avbrott för att äta lunch (och samtidigt skicka en alt1:a på sin möhippa!) eller ”sträcka på benen”. Allt handlade om att nöta in sångerna.
Efter en lång dag tillsammans gick vi ut i trädgården där körledarna förberett improvisationsövningar. Enormt roligt, vi skrattade och grät om vartannat allt medan koltrasten drillade i sin trädtopp.
Sedan, middag. Under en körhelg är alla indelade i olika grupper med varsitt ansvarsområde så några försvann in till köket för förberedelser medan andra till exempel softade i trädgården eller tog en stund för sig själv på sitt rum.

Under middagen blev det många skratt då det dels delades ut lösmustascher men också uppdrag. Till exempel skulle en sång komponeras lagvis och följande ord var tvungna att ingå; glöd, rosa, dirigera, Vintergatan, tondöv och Azerbadjan. Till detta quiz, introtävling och givetvis disco. Några valde att avrunda kvällen tidigt medan andra skrattade och och dansade vidare i natten.

Söndag
Uppsjungning kl 9, innan dess serverades frukost. Trots att vi var så trötta på lördag eftermiddag märkte vi hur mycket som faktiskt hade fastnat. Toner som vi kämpade för att hitta på lördagen fanns plötsligt där, övergångar fungerade och vi noterade våra framsteg.Koreografer

Så var det dags att lägga till koreografi. Varje konsert har sin egen producentgrupp och olika körmedlemmar brukar hjälpa till med koreografin. Denna gång är det Cammen och Magdalena som koreograferar och de leder oss genom låt för låt.  ”Här ska ni tänka pojkbandsdans” eller ”här är det skitig dans” är ledtrådar. Kören hängde på. Här blev det också tydligt att det var dags att släppa noterna (annars kunde inte all koreografi genomföras) men, vi kunde det. Vi inser hur långt vi kommit.

Att öva och bygga energi inför en konsert kan ibland vara svårt när målet ligger för långt fram. Men igår började vi ana och se helheten. Vi vet fortfarande inte riktigt hur vi ska stå på scenen, hur vi går på eller av men det är på gång. Det är en härlig känsla att vara en del av detta, när vi ser hur vårt slit ger ett resultat.

Bimbo, sopraner

”Det är fem rep kvar innan konsert” upprepade körledarna och vi sträckte på oss. Det här blir bra. Vi ska bara finslipa. Vi ska nöta lite mer på vissa stämmor. Vissa toner. Några övergångar som ska leda dig som publik vidare i konserten.

7 juni är vi redo – är du?
affisch take a noteNYASTEVER
Biljetter via www.ticnet.se